luni, 7 octombrie 2019

Afla daca este bine sa iei anumite vitamine


Vitamina B12 este una dintre cele mai importante vitamine ale corpului fiind esentiala pentru unele dintre cele mai importante functii ale organismului, cum ar fi formarea celulelor rosii din sange, sinteza AND-ului, functionarea nervilor si mentinerea functiei cognitive. Medicii nu testeaza nivelul de vitamina B12 din corp si din acest motiv, de multe ori, deficitul poate trece neobservat. In cazul in care nu este determinat, deficitul de vitamina poate provoca in timp anemie, leziuni ale nervilor si poate afecta chiar memoria si rationamentul. Pentru a preveni toate acestea intra pe doctormit.ro si citeste despre vitamina B12.

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa si care se gaseste in mod natural in produsele animale, alimentele fortificate, suplimentele alimentare si medicamente.

DoctorMit ne recomanda sa consumam carne, peste, oua sau produse lactate, astfel, vitamina B12 este eliberata din proteinele alimentare de acidul clorhidric si enzimele din stomac. Putem suplini deficitul de vitamina B12 prin adaugarea formei sintetice. In momentul in care este eliberata vitamina B12 se combina cu un factor intrinsic, care este o substanta secretata de celulele stomacului si care ii va permite sa fie absorbita in intestinul subtire.


Corpul uman stocheaza vitamina B12 in ficat, si ca urmare, nivelurile scazute de aceasta vitamina sunt rare. Cea mai mare deficienta se intalneste la persoanele varstnice, persoanele infectate cu HIV si la persoanele vegane.

Este foarte important sa cunoastem care sunt simptomele deficitului de vitamina B12. DoctorMit ne spune ca printre simptome se numara oboseala, slabiciunea, constipatia, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate, amorteala si furnicaturile la nivelul mainilor si picioarelor. Ultimele doua simptome sunt destul de intalnite si la persoanele cu diabet zaharat si hernie de disc cervicala.
Pe de alta parte exista persoane care prezinta risc crescut de deficit de vitamina B12, iar printre acestea se numara persoanele care au 50 de ani sau mai mult. Pe masura ce inaintam in varsta, celulele stomacului devin mai putin eficiente si secreta mai putin acid clorhidric insemnand ca absorb o cantitate mai mica de vitamina B12. Recomandarea pentru persoanele cu varsta de peste 50 de ani este ca ar trebui sa consume zilnic alimente bogate in vitamina B12 sau sa isi administreze suplimente.

O alta categorie care poate prezenta deficit de vitamina B12 sunt persoanele care sufera de afectiuni gastrointestinale, cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn sau cele care au suferit o operatie de micsoare a stomacului.

In cazul in care faci parte din categoria persoanelor vegane care au renuntat la toate produsele de origine animala, trebuie sa iei in calcul utilizarea cerealelor fortificate sau administrarea unui supliment de vitamina B12.

O categorie aparte de persoane care trebuie sa acorde o atentie maxima nivelului de vitamina B12 din corp sunt femeile insarcinate vegane si cele care alapteaza.
Foarte important de retinut, ne spune DoctorMit este ca indiferent din ce categorie de persoane ne-am incadra, deficitul de vitamina B12 poate fi prevenit.

Vezi mai multe informatii direct in urmatorul videoclip DoctorMIT:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu