joi, 24 mai 2018

De ce ascultam muzica la volum ridicat?


Pierderea auzului nu pare sa ne intereseze prea mult atunci cand ascultam muzica la casti la volum ridicat sau atunci cand suntem in oras cu prietenii. Pentru multi dintre noi, muzica data „tare” inseamna energie, entuziasm si emotie, fie ca ne aflam la un concert rock sau in club pe ringul de dans, unde suntem coplesiti de senzatii aurale si fizice. Exista motive foarte reale pentru care tindem sa preferam sunetul la un volum cat mai ridicat. Un organ mic aflat in urechea interna numit sacculus este legat de o regiune a creierului asociata cu placerea si reactioneaza la vibratii de joasa frecventa de peste 90dB. Mai mult, o melodie ascultata la volum ridicat poate da nastere unor „frisoane” si emotii in anumite cazuri, care au loc atunci cand dopamina inunda corpul. Astfel, oamenii care reactioneaza la muzica stabilesc legaturi puternice intre partea creierului care interpreteaza sunetul si partea care creeaza emotia. Totodata muzica ascultata la un volum ridicat poate fi comparata cu alti stimuli cum ar fi cofeina, cocaina, alcoolul si exercitiile fizice. Aceasta creste ritmul cardiac si temperatura corpului, fiind dovedita chiar faptul ca muzica la un volum ridicat poate ajuta la accelerarea unui alergator pe o banda de alergat.

Din cauza sunetului
Pierderea auzului este un proces gradual care poate trece neobservat ani de zile. Cand se intampla, oamenii observa in general ca vorbirea este mormaita si neclara. Totodata persoanele pot acuza un sunet asemanator unui tiuit in urech (tinita). In acel moment, singurul lucru care poate ajuta este un aparat auditiv. In timp ce aceste dispozitive s-au imbunatatit dramatic, ele nu sunt perfecte. Mai mult de un miliard de adolescenti si adulti tineri sunt expusi riscului de a-si pierde auzul, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Doar ascultand muzica la un nivel pe care probabil multi il considera a fi normal in baruri, cluburi de noapte si evenimente muzicale si sportive, auzul poate suferi pagube ireversibile.

Analizand obiceiurile de ascultare a muzicii a persoanelor cu varsta cuprinsa intre 12-35 de ani in tarile cu un nivel de trai ridicat din intreaga lume, Organizatia Mondiala a Sanatatii a constatat ca aproape 50% dintre cei studiati asculta muzica la un volum periculos pe dispozitive audio personale si aproximativ 40% sunt expusi la niveluri de muzica si zgomot daunatoare la locurile de petrecere a timpului liber.

Din moment ce 85 dB sunt indeajunsi pentru a afecta auzul, nu este nevoie de mult timp pentru a va deteriora auzul la un bar sportiv sau la un club de noapte, deoarece, in astfel de medii persoanele sunt expuse la niveluri de zgomot de 100+ dB, iar expunerea la acest tip de zgomot nu este sigura pentru mai mult de 15 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu