In ceea ce priveste varietatile alese cel mai frecvent de catre impatimitii
consumului de bauturi alcoolice, vinul sec se afla cu siguranta in topul
preferintelor, datorita aromei robuste, ce difera in functie de tipul de
struguri utilizat precum si a gustului pronuntat, trasatura intotdeauna
apreciata in asociere cu diverse specialitati culinare. In ceea ce priveste
sortimentele de vin alb, acestea se pot clasifica la randul lor in mai multe
feluri, in functie de conditiile necesare cresterii, timpul de maturare
recomandat ori indicatiile de servire. Recunoscuta drept una dintre cele mai
mari producatoare si exportatoare de vin din Europa, tara noastra se poate
lauda atat cu soiuri autohtone, precum Tamaioasa Romaneasca ori Feteasca
Regala, precum si cu denumiri cu un renume international, precum Chardonnay,
Sauvignon Blanc si Pinot Gris. Astfel, odata cu trecerea timpului, acest tip de
bautura a devenit tot mai apreciat si mai consumat, datorita capacitatii
acestuia de a imbogati gustativ orice masa.
Cum diferentiem tipurile de vin
Desi putem afirma cu certitudine ca la ora actuala vinul este bautura
alcoolica preferata de toti cei ce doresc sa adauge un plus de savoare unui
moment special sau in orice alte circumstante, multi afirma ca in ceea ce
priveste alegerea sortimentului potrivit, se ghideaza mai mult dupa noroc. In
ceea ce priveste etichetele regasite pe fiecare sticla in parte, putem spune ca
sunt un barometru al caracteristicilor bauturii doar in momentul in care reusim
sa deslusim ce inseamna fiecare indicativ in parte. Astfel, in timp ce vinurile
de masa sunt cele cu un grad de tarie relativ mai mic, cele de calitate
superioara se disting prin anumite initiale ce reprezinta indicatii de origine
geografica sau detalii referitoare la soiul strugurilor. In continuare, premiul
pentru cea mai buna calitate revine vinurilor cu denumire de origine
controlata, ce contin insemnele DOC, pentru a atesta conditiile exceptionale in
care acestea au fost produse.
De ce sa alegem un vin sec
In ceea ce priveste beneficiile aduse de alegerea unui sortiment favorit,
consumul unui vin alb sec va fi intotdeauna recomandat in detrimentul celor mai
dulci datorita continutului mai redus de stabilizatori, precum dioxidul de
sulf, ce trebuie utilizat. De asemenea, datorita faptului ca asocierea
zaharului cu alcoolul accelereaza procesul de metabolizare a acestuia, putem
spune ca vinul dulce ne poate face sa ne imbatam mai repede. Prin urmare, daca
dorim sa ne bucuram de aroma autentica a unui vin alb sec fara a avea parte si
de alte efecte secundare mai putin placute, ideal ar fi sa optam pentru un
sortiment ce contine maxim 4 grame zahar/litru. Acesta se poate asocia, in
functie de preferintele fiecaruia, unor preparate din carne alba, salatelor sau
pastelor, pentru un amestec armonios de gusturi, care va va incanta de fiecare
data.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu